• BB

No és or tot el que lluu

#VallesEconomic

Feia molt temps que corrien les males llengües. Venien a dir que dos dels grans bancs espanyols (BBVA i Santander) estaven en pèrdues, a casa. És a dir, en territori espanyol. Molta gent no s’ho creia. Es defensava adduint que eren ganes de fer mal. Passava, sobretot, entre els empleats d’ambdues entitats. Encara que només fos per allò de no jugar amb què en diem “el pa dels seus fills”…

Openbank inverteix el 90% d’ingressos en innovació. L’enunciat d’aquest axioma/paradigma va molt més enllà del què sembla. Amb un sistema d’arquitectura financera obertament dinàmica, disposa de més de 2.000 fons de més de 50 gestores.

…De no fa massa mesos, és un secret a veus. La pròpia cúpula directiva de dos dels gegants de la banca espanyola reconeix que compensen el desgavell amb el negoci bancari internacional. Després de la desaparició del món de les caixes d’estalvi --que es van cruspir a preu de saldo-- la decisió política d’adjudicar-les encara sembla més tèrbola. De ben segur que algunes caixes concretes tenien perspectiva de futur. Sobretot si s’hagués respectat el “timing” per a diluir els efectes d’ implementació dels anomenats “criteris de Basilea II”. Un seguit de recomanacions sobre legislació i regulació del sector bancari, publicat el juny de 2004, amb un llistat de requeriments de capital necessari per a protegir les entitats davant de riscos financers sobtats en la seva operatòria.

El boom de la bombolla immobiliària es va endur molta “brossa” i males praxis en aquell moment. Es va ajuntar la fam amb les ganes de menjar. Dit altrament, alguns dirigents obcecats amb creixements foragitats i mancats d’un mínim seny van ensorrar institucions. Encara a hores d’ara, alguns tenen pendents de resoldre querelles de caràcter judicial d’acord amb uns actes possiblement fraudulents. La mateixa premsa d’ aquests dies parla, per exemple, de la probabilitat que, ben aviat, l’ex ministre Rato (i, alhora, ex director-gerent del FMI i del grup Bankia) acabi engarjolat. Ja es veurà.

Recuperant l’origen de l’article, la senyora Patrícia Botín s’ha proposat reconduir i capgirar la dinàmica de l’entitat càntabra. En aquest sentit, ha contractat l’italià Andrea Orcel com a nou conseller delegat del grup, a partir de gener de 2019. Ella mateixa perjura que el nomenament no significarà cap canvi en l’estratègia del grup. En tot cas, suposarà un avenç accelerat en la digitalització… Ja cal que es calcin, doncs, molts empleats del Santander, amb edats properes a la tardor d’una jubilació amb algunes possibles “incògnites”.

Rememorant fets dels anys 60, potser alguns treballadors del sector preferiran abandonar el mercat laboral actiu… Potser dessota la por de no adaptar-se, com cal, a noves tècniques de modernitat massa avançada i veloç. Ja es veurà, perquè de ben segur que prendrà mesures tan dràstiques que puguin no arribar a ésser “populars”.

Aquest fitxatge és un banquer lligat actualment a UBS, que planteja reptes sagnants. No endebades, ja havia ocupat càrrec d’ alta responsabilitat a Merrill Lynch i havia assessorat el propi banc en alguna operació mastodòntica (com fou, per exemple, la compra d´Abbey National Bank.

Openbank (primer banc online del mercat espanyol) és la punta de llança del Banc de Santander. Està clar que l’arribada d’un executiu com el senyor Orcel reforçarà aquesta línia de digitalització, amb molta més urgència i embranzida en tot el “pool” bancari. D’entrada, té molt assumit el fet que és “vox populi” l’afirmació de les pèrdues del banc a la península.

Openbank inverteix el 90% d’ingressos en innovació. L’enunciat d’aquest axioma/paradigma va molt més enllà del què sembla. Amb un sistema d’arquitectura financera obertament dinàmica, disposa de més de 2.000 fons de més de 50 gestores. Alhora, 35 plans de pensions i combina microinvesting amb inversió per objectius i “robo advisor”. Cada usuari podrà fixar-se metes financeres i crear carteres d’inversió per a cada objectiu.

Parlem de ciència-ficció? Aviat ho sabrem… Benvinguts al futur!

0 vistas0 comentarios

©2020   BUSINESS BARTERING · hola@businessbartering.es