• BB

ELS FONS VAN AVALL?

#VALLÈSeconòmic

Per primer cop en dos anys i mig, els fons d´inversió espanyols enregistren reemborsaments. Les gestores comuniquen que els de renda fixa han estat els qui més ho han patit. Van tancar setembre amb menys de cinc-cents quaranta milions d´euros. Fins ara, l´entorn els era favorable, sobretot per la conjunció de dos factors: uns tipus d´interès mínims (que van originar la desaparició dels dipòsits a termini fix) i la política benèvola i còmoda dels bancs centrals, afavorida per les autoritats del BCE.

En aquesta conjuntura, de manera especial la gent gran ho passa malament. No entén gairebé res. Coneixent solament la fiabilitat del termini, no se´ls podia pas entabanar amb dipòsits estructurats, fons d´inversió o accions del mercat borsari... Està clar, tanmateix, que els tenidors de fons trinaven amb rendibilitats per dessota del 0'10%.

Després que en Mario Draghi (president del BCE) anunciés que enretirarà estímuls del sistema a la fi de 2018, ha canviat tot. Per això no es pot qualificar d´estrany que setembre hagi estat el primer mes en el qual s'han produït més sortides que no pas entrades de diners.

A partir d´ací, sembla relativament normal el retorn al sector de la totxana. Personalment, en el cas de Terrassa, em consta una promoció de vuit o nou pisos, en la que quatre pertanyen a un mateix propietari..., que els vol situar al mercat de lloguer. Feia sis anys que no es vivia un estiu tan negatiu en la matèria.

Què pot passar si fem a una possible travessa al sector immobiliari? Alguns dels nostres economistes s´han ofert --amb retribucions suculentes-- a diferents canals de TV per a fer de "gurus". Entre d´altres Santiago Niño Becerra, Gonzalo Bernardos, Xavier Sala Martín, Daniel Lacalle o José Carlos Díez. Personalment, els veig més com a "showmans" que no pas com a fiables. Per això mateix no me´n puc fiar. Gairebé diria que em fan més por que una pedregada.

Per gestores, els qui pateixen més sortides són firmes lligades a entitats com BBVA AM i Santander AM. (109 i 198 milions d´euros, respectivament)... Contra una línia del tot capgirada per part de Caixabank, amb entrades de 139 milions.

Pot aquesta dinàmica sembrar una mica el pànic? Quants diners es perd fugint del mercat abans d´hora? Heus ací un parell de preguntes que no ofereixen pas una solució fàcil i ajustada. La confiança en un gestor bancari que normalment hagi aportat coherència i seny pot ser bona consellera... Sense perdre mai de vista la tesi que la mateixa inestabilitat política del país, amb un govern en minoria parlamentària i uns pressupostos prorrogats no ajudarà gens ni mica generar confiança.

L´IBEX no passa pel seu millor moment. Quan no és la crisi de Turquia és el preu del petroli... O la forta inestabilitat de bona part dels països sud-americans. Justament on BBVA i Santander tenen dipositades grans esperances.

Déu, doncs, ens agafi confessats! Més ben dit: aquesta deu ser la "pregària" d'aquests grans inversors que han fugit --sospesen de fer-ho pròximament. A banda d´aquesta jaculatòria, que no perdin de vista la dita que "de paciència, quanta més se´n gasta... Més se´n té". Bromes a banda, la prudència, el fet de saber comptar fins a tres i saber valorar el risc en justa mesura acaben essent un trinomi ben vàlid a l´hora de situar-se al lloc que pertoca.

1 vista0 comentarios

©2020   BUSINESS BARTERING · hola@businessbartering.es